03 Jan
Uradi sam: špaga luster
Autor Tijana Ćup |
Pročitano 20027 puta Objavljeno u Dom
 
Ocijeni ovaj članak
(6 glasova)

Jeste li se ikad zapitali kako se prave oni prelijepi okrugli lusteri od špage koje najčešće možemo vidjeti u poklon šopovima? Ja zasigurno nisam.

Srećom youtube je moj dobar drugar, tako da sam slučajno saznala za metodu izrade istog i prilično me fascinirala njena jednostavnost. Još mi je simpatičnija činjenica da je to nešto što je još i moja baka u svojoj mladosti poznavala, a što se vremenom zametnulo.

 

Sigurno se i vi sjećate heklanih miljeića koji su uštirkani stajali kao ukras na starim bakinim komodama. Danas, budući da se pojam lijepog enterijera u potpunosti izmijenio, ovakvi ukrasi su postali predmet šale. Ipak, nije loše porazgovarati sa bakama o načinu na koji su pripremale štirke, jer, čini se, ta nam informacija može naknadno odlično poslužiti. Jer, ko bi ikad rekao da ćete tu istu metodu moći koristiti za izradu lustera?

 

špaga luster

 

Šta je potrebno da biste napravili luster ručne izrade? Zapravo, iznenadili biste se koliko je materijal jeftin. Potrebna vam je 1 šolja kukuruznog škroba (ako niste neka kuharica, kao ni ja, ovo se može kupiti u marketima ili prodavnicama zdrave hrane), 1 šolja bijelog brašna, šolja i po vode, po želji malo soli (zvuči kao da pravite pecivo, ali so dehidrira masu te sprječava pojavu plijesni) i boca ljepila. I da ne zaboravim, potreban vam je i jedan balon i dva klupka špage.

 

Kukuruzni škrob, brašno, vodu i so dobro izmiksati, a potom dodati ljepilo i izmješati da biste dobili smjesu za lijepljenje špage. Sam postupak izrade pobliže će vam objasniti video ispod. 

 

 

 

Nadam se da vam se ideja čini primamljivom, jer koje bi godišnje doba za eksperimentisanje sa kučnom radinosti bilo bolje od zime. Špaga luster je veoma jednostavan za izradu, a prelijep detalj za enterijer.

 

Tagovano pod

Design by
MaliWrag

Google+
Find us on Google+